Подршка и помоћ Дневном боравку за децу са сметњама у развоју "Зрачак" у Чајетини

  • Ходалица
  • Ходалица

Удружење грађана Златиборски круг је од 2014. године пружалац услуге социјалне заштите Дневни боравак за децу са сметњама у развоју „Зрачак“, коју финансира општина Чајетина.

Услуга обухвата децу из општине Чајетина са лакшим и тежим сметњама у развоју, а просторије Дневног боравка су смештене у основној школи „Димитрије Туцовић“, што значајно доприноси инлузији.

Осим средстава која општина Чајетина обезбеђује за плате запосленима и редовно функционисање услуге, Златиборски круг обезбеђује средства за унапређење и проширење услуге кроз пројекте које самостално или у сарадњи са другим организацијама реализује. Такође, Златиборски круг редовно промовише инклузију и значај подршке припадницима рањивих друштвених група, пре свега деци са сметњама у развоју и њиховим породицама. Кроз електронске медије и путем друштвених мрежа, Удружење редовно упознаје становнике Чајетине, госте Златибора и све заинтересоване са положајем и потребама корисника Дневног боравка за децу са сметњама у развоју.

У организованим акцијама, или самостално, становници Чајетине се често укључују у подршку Дневном боравку и помажу корисницима. Златиборски круг редовно обавештава јавност о свим тим примерима добре воље и људске солидарности, а последњи пример је подршка Дневном боравку, кроз набавку специјализоване ходалице за Катарину Новаковић, од стране ресторана Коноба Акустик са Златибора. Ходалица је специјално дизајнирана да омогући вежбе ходања.

Катарина, која болује од церебралне парализе, тренутно се налази у Клиници за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ у Београду, у пратњи своје баке Ружице Ковачевић. Ружица се захвалила власнику Конобе Акустик, Бориши Зекићу за сву помоћ и подршку коју пружа Катарини и осталој деци, у име све деце и родитеља, јер свака помоћ, посета и лепа реч свима пуно значе: „Мало је људи с великим срцем, а Ви сте један од њих! Посебан гест је посета Катариnи у Беoграду и поклони за сву децу, које сте обезбедили. Велики поздрав од Катарине и баке Ружице.“